Uposlenica Zavoda, Mr.prim.mikrobiologije Sajma Huremović odbranila je specijalistički rad, pod naslovom: „Izolacija i serotipizacija salmonela iz brojlerskih jata“ dana, 14.07.2021. godine na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te stekla akademsko zvanje specijalista veterinarske medicine iz oblasti Kliničke mikrobiologije. Magistra trenutno obnaša funkciju rukovodioca Odjeljenja za dijagnostiku zaraznih i parazitarnih bolesti životinja i tehničkog rukovodioca Bakteriološke laboratorije.

 

USPJEŠNA ODBRANA JOŠ JEDNOG MAGISTARSKOG RADA

Uposlenica Zavoda, Sajma Huremović, dr.vet.med. odbranila je magistarski rad, pod naslovom: „Osjetljivost bakterijskih sojeva izolovanih u slučajevima mastitisa krava na antibiotike i eterična ulja“ dana, 12.03.2021. godine na Odsjeku Biologija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te stekla akademsko zvanje magistra primijenjene mikrobiologije. Magistra trenutno obnaša funkciju tehničkog rukovodioca Bakteriološke laboratorije Odjeljenja za dijagnostiku zaraznih i parazitarnih bolesti životinja.

 Dragi prijatelji, poslovni partneri i suradnici islamske vjeroispovijesti od srca vam želimo Bajram Šerif Mubarek Olsun

PicsArt 07 30 09.53.49

 

Američka gnjiloća pčelinjeg legala

 

Američka gnjiloća pčelinjeg legla je zarazna bolest legla uzrokovana bakterijom Paenibacillus larvae. P. larvae je gram pozitivna  štapićasta bakterija koja u propaloj ličinki zbog nastanka nepovoljnih uslova za razmnožavanje stvara spore, koje su jedini infektivni oblik kojim se bolest širi. Spore mogu preživjeti u pčelinjim proizvodima od 3 do 10 godina. Na samom početku bolesti gotovo nije moguće uočiti bilo kakvu kliničku sliku. Prve promjene se mogu uočiti nakon tri sedmice od infekcije. Kod zatvorenog legla dolazi do promjena na poklopcima, koji postaju tamne boje i uvučeni. Ličinke unutar stanice su pretvorene u polutekuću masu.

Dana 19.06.2019. godine održan je interni seminar za sve uposlenike JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantna Tuzla  na temu “ Novi standard za kompetentnost laboratorija BAS EN ISO/IEC  17025:2018”.  Objavom novog izdanja međunarodnog standarda EN ISO/IEC  17025:2017  koje propisuje zahtjeve za kompetentnost laboratorija, pred laboratorije je stavljeno vrijeme prilagodbe i usklađivanja sa novim zahtjevima. Ovaj seminar je imao za cilj da uputi na glavne promjene u standradru, predloži neke praktične savjete za promjene  i uputi učesnike seminara kako planirati i uspješno preći sa starog na novo izdanje.

Galerija

Adresa: Ul. 2. Tuzlanske brigade br. 28

               75 000 Tuzla

Tel: + 387 35/302-700

Fax: + 387 35/302-721

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pratite nas