Uncategorized

KRISTALIZACIJA, DEKRISTALIZACIJA, ČUVANJE I KONZUMIRANJE MEDA

 

Obzirom da je krenula sezona vrcanja meda, možemo se posjetiti kako čuvati, konzumirati i ukoliko sumnjamo u kvalitet provjeriti isti!

– Med je namirnica koju ne treba čuvati u frižideru jer hladnoća može uticati na njegovu prirodnu teksturu i sam okus. Preporučuje se čuvanje meda na sobnoj temperaturi, svakako na nekom suhom i tamnom mjestu, i treba paziti da je dobro zatvoren jer je med izrazito higroskopan, tj. upija i zadržava vodu iz svoje okoline (npr. vlagu iz zraka). Dugoročno to nije dobro, dakle ako se čuva duže vrijeme. Tada uz vlagu iz zraka med upija i te mirise i to do te mjere da može postati neupotrebljiv.

– Također medu smeta i sunčeva svjetlost, stoga se preporučuje čuvanje meda u tamnim ili staklenim posudama izvan doticaja sa sunčevom svjetlošću. Med koji je izložen duže vrijeme uticaju sunčeve svjetlosti mijenja okus i postaje neupotrebljiv za ljudsku prehranu jer može doći do drastičnog povećanja HMF-a u medu a koji nastaje dehidracijom fruktoze i glukoze.

– Kristalizacija – ispravno je reći da je med kristalizirao, a ne ušećerio.

Ako se med čuva duže vrijeme i počinje kristalizirati, to nije znak njegove loše kvalitete već njegovog prirodnog stanja bez obzira na vrstu meda. Kristalizacija je prirodni proces i samo ukazuje na to da je med visokog kvaliteta i da sadrži više glukoze nego fruktoze. Svaki med, a ovisno o vrsti, prije ili kasnije kristalizira – čak i u košnicama. Računa se kako je idealna temperatura za kristalizaciju meda je između 10 i 21°C

– Važno je napomenuti da se med ne bi trebao zagrijavati iznad 40°C kako ne bi izgubio vrijedna nutritivna prirodna svojstva.

– Med u pravilu nakon vađenja i pravilnog skladištenja nema rok trajanja, no nakon punjenja i prodaje računa se da ga je najbolje upotrijebiti do dvije godine od datuma punjenja u staklenku.

– Med se ne preporučuje zagrijavati na visokim temperaturama jer visoka temperatura može uništiti korisna svojstva meda, kao i promijeniti njegov okus. Idealna temperatura za dodavanje meda u čaj ili drugi topli napitak je oko 40-45°C.

– Med je kiseli – to jest, med ima kiseli pH koji je na razini koja se smatra dovoljno niskom da spriječi rast mikroorganizama. pH razina meda može varirati ovisno o vrsti meda i njegovom porijeklu. Tipično, med ima pH razinu između 3,4 i 6,1.

– Važno je napomenuti da pH razina meda može utjecati na njegov okus, teksturu i rok trajanja. Med s nižim pH ima tendenciju da bude deblji i viskozniji, dok med s višim pH ima tendenciju da bude tekući. Osim toga, med s nižom razinom pH ima tendenciju duljeg roka trajanja jer je manje osjetljiv na rast bakterija.

 

Slični članci

Pročitajte još