Uncategorized

Trening senzoričara meda

Dana 12.08.2023. u organizaciji Pčelarskog društva „Nektar“ Tuzla i JU Veterinarskog zavoda Tuzla održan je Trening senzoričara meda. Istom je prisustvovalo 20 polaznika iz Bosne i Hercegovine te država regije (Hrvatska, Srbija). Trening je održan u prostorijama Zavoda.

 

Ispred Zavoda u treningu su učestvovala i dva predstavnika i to mr. prim. mikrobiologije Sajma Huremović, specijalista veterinarske medicine i mr.sc. Manuela Suljetović, dipl.ing.teh.

 

Ovakav jedinstven trening u BiH iniciran je potrebom kvalifikovanja odabranih ocjenjivača u svrhu formiranja panelista tokom ocjenjivanja meda, a u sklopu Međunarodnog sajma „MEDENA“ Tuzla čiji je organizator PD „Nektar“ Tuzla ali i edukacije osoblja Zavoda koji pored akreditiranih metoda za analizu zdravstvenih, fizičko hemijskih i hemijskih parametara hrane obavljaju i organoleptički pregled iste, a sve u svrhu što kompletnije ocjene i evaluacije prihvatljivosti.

 

Inače senzorska procjena je znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira reakcije onih karakteristika hrane i tvari koje se zapažaju osjetilima vida, mirisa, okusa, dodira i sluha.

Generalno senzorsku analizu koristimo kod razvoja novih proizvoda, kontrole kvalitete, poboljšanja proizvoda, promjene sastava proizvoda, usporedbe sa konkurentnim proizvodima, te utvrđivanja razlika kvalitete proizvoda između šarži istog.

 

Za razliku od hemijskih, fizičko-hemijskih i mikrobioloških analiza koje su objektivne, senzorne analize se apriori označavaju kao subjektivne. Stoga da bi se senzorne analize mogle smatrati objektivnim, neophodno je između ostalog da ih izvode provjereni i uvježbani ocjenjivači. Naima, kako bismo se riješili preferenci i pristranosti panelista, u vezi sa ocjenjivanjem uzorka, potrebno je provoditi školovanje i trening odabranih ljudi.

Inače prednosti panela u ocjenjivanju uzoraka proizvoda je veća sigurnost ocjena, bolja ponovljivost ocjenjivanja te izbjegavanje odstupanja ocjena.

 

Koncept Treninga senzoričara je imao tri faze, u skladu sa ISO normama iz grupe Senzorne analize, i to:

Faza 1: predavanje o senzorici, upoznavanje sa panelom tokom sajamskog ocjenjivanja te testiranje čula (okus, miris, vid – testovi identifikacije).

Faza 2: upoznavanje sa raznim vrstama meda na poznatim uzorcima (30 uzoraka) – memorisanje karakteristika i upoznavanje sa specifičnim uzorcima (rijetke vrste, uzorci sa anomalijama i specifičnostima).

Faza 3: testiranje na nepoznatim uzorcima meda.

 

Moderator, predavač i voditelj treninga je bila Selma Kunić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije sa dugogodišnjim iskustvom vođenja panela senzoričara u svrhu kontrole kvalitete i razvoja raznih prehrambenih proizvoda, a inače ocjenjivač pčelinjih proizvoda.

 

Ovaj nivo i svi budući nivoi treninga postati će sigurno praksa JU Veterinarskog zavoda s obzirom na bitnost istih ali promicanje konzistentnosti u ocjenjivanju ispravnosti hrane.

 

Slični članci

Pročitajte još