Blog

Somatske stanice u sirovom mlijeku

Somatske stanice čine sastavni dio mlijeka, a potječu od leukocita (bijele krvne stanice) i epitelnih, tj. tjelesnih stanica (tkivo vimena). Broj somatskih stanica pokazatelj je higijenske kvalitete mlijeka i opći je indikator zdravstvenog stanja vimena. Najrasprostranjenija bolest vimena je mastitis, a uzrokovan je prodorom bakterija u vime kroz mliječni kanal tokom muže. Mastitis može da bude klinički ili subklinički u zavisnosti od broja i tipa patogena. U mlijeku zdravih četvrti, broj somatskih stanica je manji od 200.000 stanica/ml, a čine ih epitelne stanice i leukociti (polimorfonuklearni neutrofili, limfociti, makrofagi i ostale stanice). Mlijeko iz bolesne četvrti može sadržavati do 5.000.000 somatskih stanica/ml. Stoga su mnoge zemlje, kao i Bosna i Hercegovina, uvele broj somatskih stanica kao parametar u sistem plaćanja mlijeka. Sirovo mlijeko koje je u klasi i koje se smije otkupljivati sadrži do 400 000 somatskih stanica/ml mlijeka.

Povećanje broja somatskih stanica u mlijeku ne mora uvijek biti izazvano upalnim procesom. Stadijum laktacije, broj laktacije, način ishrane, a naročito stresni faktori mogu da utiču na povećanje broja somatskih stanica. Međutim, najznačajnije povećanje broja somatskih stanica izazvano je upalnim procesom, pa se taj parametar koristi za procjenu zdravstvenog stanja mliječne žlijezde, a u vezi s tim i kvaliteta mlijeka. Visok broj somatskih stanica u mlijeku uzrokuje manji udio kazeina koji je važan u proizvodnji sira, a sam protein je općenito manje kvalitete, kada su u pitanju karakteristike zgrušavanja. Kazein mlijeka, mliječna mast i laktoza se smanjuju, kako se povećava broj somatskih stanica u mlijeku. To smanjuje vrijednost svježeg sirovog mlijeka. Povećani broj somatskih stanica, smanjenje sadržaja mliječne masti, proteina i ukupne količine mlijeka dovodi do smanjenja osnovne cijene mlijeka. Visok broj somatskih stanica u mlijeku predstavlja manje poželjan sirovinski materijal za prerađivače te reducira vijek trajanja mlijeka i mliječnih proizvoda. Takvi proizvodi imaju lošiju aromu od proizvoda koji su proizvedeni od mlijeka s niskim brojem somatskih stanica. Iz svega navedenog može se reći da povećan broj somatskih stanica čini znatne financijske gubitke i za proizvođače i za prerađivače mlijeka.

Pripremila: Mr.sc. Manuela Suljetović, dipl.ing.teh.

Slični članci

Pročitajte još