- oktobar. – Svjetski dan hrane
Glavni princip koji obilježava Svjetski dan hrane je unapređenje sigurnosti hrane u cijelom svijetu. Također naglašava važnost održive poljoprivrede i proizvodnje hrane za rješavanje globalnih izazova u pogledu hrane.
Svjetski dan hrane ustanovljen je 1945. godine od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda. Ali proći će još 34 godine prije nego što je priznat kao svjetski praznik na 20. FAO konferenciji u novembru 1979. Nakon toga, 150 zemalja nastavilo je obilježavati dan nakon što su ga zvanično priznale Ujedinjene nacije.
- godine, tema Svjetskog dana hrane „Voda je život, voda je hrana. Ne ostavljajte nikoga iza sebe“, duboko rezonira sa sve važnijim pitanjem uloge vode u održavanju života i osiguravanju naših izvora hrane. Voda je zaista žila kucavica naše planete i zamršeno je povezana s našom sposobnošću proizvodnje i pristupa hrani. Ovogodišnja tema nastoji ukazati na važnost mudrog upravljanja ovim dragocjenim resursom.
JU „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ u punom smislu riječi bavi se javnim veterinarskim zdravstvom i na vrhu je lanca karika koje upravljaju istim.
Praćenje, nadzor, dijagnostika, epidemiologija, kontrola, prevencija, iskorjenjivanje zoonoza, zaštita hrane, upravljanje zdravstvenim aspektima, biomedicinska istraživanja, zdravstvena edukacija, upravljanje životinjskim populacijama, zaštita pitke vode i okoliša, upravljanje hitnim stanjima vezanim za javno zdravlje sve su djelatnosti koje čine svakodnevno postojanje Zavoda u zdravstvu Tuzlanskog kantona i šire.
Širenje informacija i izgradnja svijesti o važnosti plasmana zdravstveno ispravne hrane i vode posebna su odgovornost javno zdravstvenog sektora kojeg čini i JU „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ Tuzla.