Uncategorized

16. oktobar -Svjetski dan hrane

  1. oktobar. – Svjetski dan hrane

Glavni princip koji obilježava Svjetski dan hrane je unapređenje sigurnosti hrane u cijelom svijetu. Također naglašava važnost održive poljoprivrede i proizvodnje hrane za rješavanje globalnih izazova u pogledu hrane.

Svjetski dan hrane ustanovljen je 1945. godine od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda. Ali proći će još 34 godine prije nego što je priznat kao svjetski praznik na 20. FAO konferenciji u novembru 1979. Nakon toga, 150 zemalja nastavilo je obilježavati dan nakon što su ga zvanično priznale Ujedinjene nacije.

  1. godine, tema Svjetskog dana hrane „Voda je život, voda je hrana. Ne ostavljajte nikoga iza sebe“, duboko rezonira sa sve važnijim pitanjem uloge vode u održavanju života i osiguravanju naših izvora hrane. Voda je zaista žila kucavica naše planete i zamršeno je povezana s našom sposobnošću proizvodnje i pristupa hrani. Ovogodišnja tema nastoji ukazati na važnost mudrog upravljanja ovim dragocjenim resursom.

JU „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ u punom smislu riječi bavi se javnim veterinarskim zdravstvom i na vrhu je lanca karika koje upravljaju istim.

Praćenje, nadzor, dijagnostika, epidemiologija, kontrola, prevencija, iskorjenjivanje zoonoza, zaštita hrane, upravljanje zdravstvenim aspektima, biomedicinska istraživanja, zdravstvena edukacija, upravljanje životinjskim populacijama, zaštita pitke vode i okoliša, upravljanje hitnim stanjima vezanim za javno zdravlje sve su djelatnosti koje čine svakodnevno postojanje Zavoda u zdravstvu Tuzlanskog kantona i šire.

Širenje informacija i izgradnja svijesti o važnosti plasmana zdravstveno ispravne hrane i vode posebna su odgovornost javno zdravstvenog sektora kojeg čini i JU „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ Tuzla.

Slični članci

Pročitajte još