Uncategorized

28. Savjetovanje doktora veterinarske medicine sa međunarodnim učešćem

U Trebinju je od 15. do 17. juna održano 28. Savjetovanje doktora veterinarske medicine sa međunarodnim učešćem.

Skup je kategorisan kao međunarodni skup prvog reda. Ovogodišnje savjetovanje za cilj je imalo presjek aktuelnosti iz oblasti veterinarstva koje je podijeljeno u nekoliko glavnih tema: zaštita zdravlja životinja sa osvrtom na zoonoze, bezbjednost hrane životinjskog porijekla, klinička praksa (mala i velika praksa) i veoma aktuelna tema u zadnje vreme antibiotska rezistencija.

Nepravilno korištenje antibiotika dovodi do pojave određenih patogena koji su opasni kako za životinje, tako i za ljude.

Sa naučno-istraživačkim radom na temu “Osjetljivost bakterijskih sojeva izolovanih u slučajevima mastitisa krava na antibiotike i eterična ulja” na ovogodišnjem međunarodnom naučnom skupu savjetovanja doktora veterinarske medicine učestvovala je direktorica JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona,  Mr.prim.mikrobiologije Sajma Huremović, specijalista veterinarske medicine.

Antibakterijsku aktivnost eteričnih ulja treba uzeti u razmatranje, jer mogu predstavljati zanimljiv izbor i alternativu za smanjenje upotrebe antibiotika u liječenju životinja oboljelih od mastitisa.

U današnje vrijeme kada upotreba antibiotika i rezistencija na iste postaje globalan problem, fitohemijska sredstva iz prirode u koja spadaju i eterična ulja mogla bi predstavljati obećavajuće pomoćne tvari antibioticima i biti jedno od rješenja problema.

Slični članci

Pročitajte još