Uncategorized

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona ponovo potvrdio svoju kompetentnost u dokazivanju i serotipizaciji Salmonela od javno-zdravstvenog značaja u BiH

 

U prostorima Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” u Banja Luci juče je održana Evaluacija međulaboratorijskog uporednog ispitivanja – serotipizacija Salmonella spp.  u uzorcima briseva, organizovana za akreditovane  laboratorije u Bosni i Hercegovini u 2022.godini.

Ovaj skup dio je Projekta „Unapređenje sistema sigurnosti hrane u Bosni Hercegovini“, finansiran je od strane Češke razvojne agencije, a implementator je Državni veterinarski institut iz Praga.

Partner u implementaciji aktivnosti vezano za salmonelu u živinarstvu/peradarstvu је Kancelarija za Veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

 

Međulaboratorijskim dogovorom za realizaciju aktivnosti kandidovan je Veterinarski Institut Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan“, Banja Luka, pod vodstvom  Dejane Krneta dr.vet.med., Rukovodioca laboratorije za kliničku bakteriologiju, mikologiju i parazitologiju i Tanje Ilić, spec. dr vet.

 

Učesnik skupa ispred JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona bila je direktorica Zavoda Mr.prim.mikrobiologije Sajma Huremović, specijalista veterinarske medicine.

– Velika nam je čast biti dio ovako važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu. Naš laboratorij je postigao stoprocentnu (100%) tačnost u serotipizaciji Salmonela od javno-zdravstvenog značaja.

Rezultati ispitivanja pokazali su da laboratorije odnosno Javne ustanove, među kojima je i Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona, a koje ispituju uzorke u okviru nacionalnih programa kontrole salmonele u peradarskim farmama, uspiješno sprovode postupak standardne detekcije i serotipizacije Salmonella spp. u dostavljenim uzorcima akreditiranim metodama. Našim učešćem u Projektu ponovo dokazan visok stepen stručnosti osoblja Veterinarskog zavoda TK, te dugogodišnji kvalitet u radu na što sam izuzetno ponosna, istakla je Huremović.

Slični članci

Pročitajte još