Uncategorized

MASLAC – KVALITET MASLACA

MASLAC (buter; grč. βοὐτυρον butyron), mliječni proizvod, koncentrat mliječne masti. Maslac I klase ili čajni maslac (trgovački naziv) ima najmanje 82% masti, a ne smije sadržavati više od 16% vode; maslac II klase sadrži najmanje 80% masti i do 18% vode.

Maslac je vrlo važan za zdravlje čovjeka, vjerojatno važniji od bilo kojeg drugog mliječnog proizvoda!!

Hemijske analize maslaca se sastoje u određivanju masti, vode, soli, kiselosti (pH plazme i ukupne kiselosti), peroksidnog broja na 102°C, bakra i tzv. konstanti mliječne masti.

ZANIMLJIVOST:

Visokovrijednoj mliječnoj namirnici, poznatoj najmanje tri hiljade godina, agresivna je kampanja desetljećima pretpostavljala margarin kao zdraviju alternativu, iako je danas jasno da je upravo obrnuto.

Dok se nekima i dalje sviđa mazivost konzumnih margarina kao i to što su često obogaćeni dodanim vitaminima ili omega-3 masnim kiselinama, maslac je kao prirodni proizvod danas neizostavna namirnica sve većem broju ljudi koji paze što i kako doručkuju.

Provjeru kvaliteta maslaca možete vršiti u J.U. „Veterinarski zavod TK“, Tuzla…

 

Slični članci

Pročitajte još