Uncategorized

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović boravio u radnoj posjeti u JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona Tuzla

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović i pomoćnik ministra Samid Šarac boravili su u radnoj posjeti u JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona Tuzla. JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona kao dijagnostički laboratorij pruža usluge u okviru veterinarske djelatnosti i zaštite zdravlja životinja, ali i kao dio javnog zdravstva u kontroli hrane, hrane za životinje, vode, uzoraka iz faze primarne proizvodnje i uzoraka iz okoliša.

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona je akreditirana laboratorija od 15.09.2013. godine.

Danas ima 47 akreditiranih metoda za područja:

  • fizičko-hemijska ispitivanja hrane, hrane za životinje i vode.
  • mikrobiološka ispitivanja. hrane, hrane za životinje, vode i briseva površina.
  • dijagnostika zaraznih bolesti životinja.
  • bakteriološka i parazitološka ispitivanja.
  • kontrola rezidua i kontaminanata u hrani.

Sve metode uspostavljene su u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025.

Rukovodstvo Zavoda upoznalo je  resornog Ministra sa historijatom Zavoda, te značajnim prostornim i ljudskim potencijalima.

Također, razgovaralo se o trenutnom stanju  u Zavodu, mogućnostima daljeg razvoja, odnosno proširenja područja djelatnosti, kao i podršci Osnivača, odnosno Kantona u budućim aktivnostima.

Ministar Ahmetović je izrazio zadovoljstvo onim što je prezentirano tokom ove posjete, kao i činjenicom da Tuzlanski kanton kao Osnivač Zavoda može biti ponosan na postojanje jedne ovakve laboratorije koja je od velikog javno-zdravstvenog značaja, te obećao podršku u budućim aktivnostima Zavoda.

Slični članci

Pročitajte još