Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se četvrtu godinu zaredom na dan 7. juna.
Ovogodišnje geslo je „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“ pri čemu se zahtijeva odgovornost i uloga svih učesnika u sistemu sigurnosti hrane.
Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se sa ciljem da se skrene pažnja i da se aktivno djeluje u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose putem hrane.
Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da je zdravstveno neispravna hrana uzrok mnogih bolesti, a koje se mogu spriječiti pravilnim rukovanjem hranom.
Svjedoci smo intenzivnih klimatskih promjena koje utiču na proizvodnju hrane i na zdravlje populacije.
Proizvodnja, stavljanje na tržište zdravstveno ispravne hrane kao i kontrola iste postaje sve veći izazov.
Sve veći zahtjevi tržišta i industrijalizacija koju prate zagađenje okoliša i klimatske promjene koje postaju učestalije i intenzivnije poručuju nam da se svi zajedno moramo ponašati odgovornije u cijelom lancu prehrane.
Potrebna je zajednička odgovornost svih na području sigurnosti hrane, potreban je zajednički rad na pitanjima koji se tiču svih nas globalno, regionalno, nacionalno i lokalno kako bi se osigurala dostupnost sigurne hrane širom svijeta.