Uncategorized

“PIT FoodCon 2023: Tradicija i inovacije, okusi budućnost(i)!”

“PIT FoodCon 2023: Tradicija i inovacije, okusi budućnost(i)!” održala se 20. i 21.  jula 2023. godine u Sarajevu u organizaciji agencije za industrijski marketing BRAVARIA INDUSTRIAL MARKETING.

JU „Veterinarski zavod“ Tuzla podržao je ovaj skup kao srebrni sponzor i dao na značaju
prezentiranju vrijednih znanja i vještina te umrežavanju prehrambenog sektora privrede.

 

Bila je to prva konferencija prehrambene industrije Bosne i Hercegovine koja je ostvarila svoj cilj i ujedinila predstavnike i zainteresovane pojedince i skupine prehrambene proizvodnje i industrije te ključne teme ovog segmenta stavila u fokus pažnje i interesa poslovne i društvene zajednice.

 

Samo neke od tema koje su bile tokom konferencije prezentovane su:
– trendovi u prehrambenoj industriji;

– optimizacije, digitalizacije procesa;
– certifikacije u prehrambenom sektoru;

– sigurnost proizvoda sa aspekta ispravnosti i usklađenosti sa odredbama propisa;

– upravljanja procesima i ljudskim resursima;

– održivost i ekološka odgovornosti.

Mr.prim.mikrobiologije Sajma Huremović, specijalista veterinarske medicine – direktorica JU Veterinarskog zavoda Tuzlanskog imala je interesantno izlaganje na temu „Kroz okular akreditovane metode eksterne laboratorije –    samokontrola: šta je dovoljno, a šta potrebno?“.

Tematizirani su ukratko zahtjevi sigurne hrane kroz propis, norme i kodekse; „ONE HEALTH“ koncept; rezultati laboratorijskih analiza hrane izvršenih kroz službene i vlastite kontrole; stanje opoziva u BiH te aktivnosti Zavoda u očuvanju javnog zdravlja.

 

Zaključci kako predvača tako i učesnika na temu prezentovanu od strane predstavnika Zavoda su:

– Analiziranje rizika je neophodno kao kontinuirani proces jer rizici su podložni promjenama;

– Bolja saradnja proizvođača, institucija, laboratorija;

– Validacije i verifikacije internih metoda u saradnji sa eksternim akreditovanim aboratorijama;

– Edukacija kontinuirana je neophodna na svim instancama;

– Službeno uzorkovanje vs. samokontrola – bitnost aspekta samokontrole;

– Metoda uzorkovanja kao ključni faktor reprezentativnosti procesa/faze/šarže.

 

Zavod će zasigurno konferenciju prehrambenog sektora podržavati i u budućnosti jer je ista platforma za razmjenu ideja, iskustava i upoznavanje, kao i za kreiranje koncepta za rješavanje „živih“ izazova prakse.

 

JU Veterinarski zavod TK definitivno mijenja svoj način poslovanja, razbija predrasude o uspavanim javnim ustanovama, i hrabrim koracima znanja i iskustva korača naprijed i ističe se u ovom nelojalnom konkurentnom tržištu.

❗Zajedno sa JU Veterinarski zavod TK u očuvanju javnog zdravlja!❗

 

 

Slični članci

Pročitajte još